Rawatan Resdung Tanpa Ubat dan Pembedahan

Resdung merupakan satu simptom yang lazim dihidapi ramai. Terdapat dua jenis penyakit utama yang dikaitkan dengan resdung iaitu Allergic rhinitis’ (rhinitis alahan) dan Sinusitis. Kedua-duanya merupakan penyakit keradangan pada selaput sinus di dalam hidung. Kaedah rawatan resdung di klinik biasanya melalui ubat tahan sakit dan ubat titis. Jika keadaan pesakit agak kronik, rawatan resdung melalui pembedahan mungkin perlu dilakukan.

Tanda – Tanda Resdung atau Simptom Resdung

 • Hidung tersumbat dan berair.
 • Lendir daripada hidung dan tekak
 • Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya
 • Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
 • Sakit tekak yang berulang-ulang dan berpanjangan
 • Demam
 • Rasa letih atau kelesuan
 • Rasa sakit di sekitar pipi dan bahagian atas gigi
 • Sakit di bahagian dahi, di atas kening
 • Sakit di bahagian belakang mata, di atas kepala
 • Sakit kepala yang berulang-ulang.

Penghidap resdung juga lazimnya menghadapi masalah jerawat yang kronik.

Punca Resdung

Resdung terjadi apabila terdapat gangguan pada rongga idung menyebabkan pergerakan dan kualiti mukus terganggu. Bagi resdung jenis allergic rhinitis , resdung biasanya terjadi akibat alahan tehadap habuk, asap, makanan laut dan beberapa jenis makanan tertentu. Manakala bagi sinusitis, ianya lazim terjadi akibat jangkitan virus.

Rawatan Resdung

Rawatan resdung bergantung kepada jenis resdung yang dihidapi. Dalam kebanyakan kes di Malaysia, resdung yang dihidapi adalah jenis resdung alahan. Doktor akan memberikan ubat sembur ke dalam hidung selain ubat tahan sakit atau tahan gatal. Jika resdung berterusan, rawatan resdung lanjutan yang dicadangkan adalah menerusi pembedahan bagi mengeluarkan mukus yang dijangkiti dan bagi membuka rongga hidung yang tertutup.

Risiko dan Kesan Resdung

Sungguhpun resdung lazimnya tidak mempunyai komplikasi merbahaya atau membawa kematian, ianya boleh memberi kesan buruk terhadap pengidapnya. Kesan paling ketara adalah kulit wajah yang berjerawat teruk. Resdung yang berterusan juga boleh memberi kesan vertigo malah boleh menyebabkan pengidapnya menjadi pekak. rawatan resdung

 

Puan Zura Betty telah memaksa suaminya konsisten dengan Vivix dan hasilnya, masalah vertigo dan resdung telah diatasi. Nasib baiklah ianya tidak melarat hingga menyebabkan suaminya menjadi pekak.

Mungkin ramai yang mengetahui, Vivix merupakan produk premium Shaklee jadi harganya juga premium. Bagi anda yang mencari rawatan resdung menggunakan produk Shaklee, kami boleh mencadangkan set yang lebih ekonomi. Sungguhpun harga ekonomi, set ini ternyata membantu ramai pengguna dalam merawat resdung yang dihidapi.

rawatan resdung dengan shaklee

 

 

rawatan resdung shaklee

Asalnya ambil set menyusu, resdung turut hilang kerana set ini juga mengandungi vitamin untuk resdung

resdung alahan seafood

Resdung lazim dikaitkan dengan alahan terhadapap habuk, asap dan makanan laut. Jadi apakah set resdung Shaklee yang diambil mereka ini?

set resdung shaklee

 

Set ini terdiri dari Alfalfa Complex, Vita- C Plus dan B- Complex.

Alfalfa Complex

 • Alfalfa bersifat anti radang dan membantu mengurangkan tahap keradangan resdung (sinuisitis).
 • Ianya tinggi dengan vitamin K dan kaya dengan klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis)

Vitamin C

 • Vitamin C berfungsi sebagai antioksida, Ianya membantu meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang dalam menghadapi serangan penyakit.
 • Vitamin C membantu mempercepat proses penyembuhan tisu tubuh.
 • Ianya memastikan proses pemuliharaan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.

B Complex

 • Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
 • Melatonin dalam B- Complex bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.

 

Penat dengan resdung yang sering menyerang? Anda boleh cuba untuk mengatasi masalah resdung yang dihidapi dengan set ini. Harga satu set cuma RM213.75. Anda boleh dapatkan terus menerusi pembelian secaa online dengan menekan link di bawah. Atau boleh juga hubungi ummi bagi mendapatkan Set Resdung Shaklee.

ORDER:

Ummi Tiqah
SMS/Whatsapp: wasap.my/60182907924  
ummitiqah@gmail.com  
FB Page: Ummi Tiqah

Pengedar Sah Shaklee. 

COD sekitar Gombak, Selayang, Setapak, Taman Melati, Wangsa Maju. 

Atau Order Online

(Kad credit atau debit diperlukan untuk pembelian online)

set gastrik shaklee

Pengeposan ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak

 

 

Rujukan:

 1. http://www.mmgazette.com/sinus-atau-resdung-dr-ahmad-nordin
 2. https://ediagnosa.com/sinus-sinusitis-punca-simptom-rawatan/
 3. http://www.utusan.com.my/gaya-hidup/kesihatan/sinusitis-bukan-sinus-1.515164

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge