Cara Mengelak Rambut Gugur Dengan Set Shaklee

Ummi paling banyak dapat pertanyaan mengenai cara mengelak rambut gugur. Pertanyaan ni bukan sekadar datang dari golongan wanita, malah ramai juga lelaki termasuk mereka yang berumur awal 20-an menghubungi ummi berkenaan masalah ini. Tenyata, peratusan masalah rambut gugur kini semakin bertambah di kalangan rakyat negara ini.

Punca Rambut Gugur

Sebelum mencari jalan penyelesaian, terlebih dahulu punca rambut gugur harus dikenalpasti. Seperti yang pernah ummi kongsikan dalam entry sebelum ini, rambut gugur berpunca dari beberapa faktor seperti:

 

  • Penurunan mendadak Estrogen selepas bersalin: Kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbahan rambut berlaku dengan baik. Tetapi sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur.
  • Pengambilan makanan berproses sebagai diet harian: Rambut juga seperti rumput hijau di padang, perlukan bekalan nutrient dan air yang cukup agar ia tumbuh subur. Pengambilan diet dengan makanan berprosesmenyebabkan badan kita sukar untuk menerima nutrient yang cukup untuk berfungsi. Otak akan menghantar gelombang untuk mengambil nutrient dari rambut kerana rambut secara amnya tidak mempunyai fungsi penting dalam meneruskan aktiviti harian. Kerana kekurangan nutrien seperti zinc, zat besi, protien dan lain-lain menyebabkan rambut kusam dan akhirnya gugur.
  • Stress: Stress memerlukan banyak B-complex, maka dengan kurangnya B-complex dalam tubuh makan zat ini akan di serap seperti di atas dari rambut. Stress juga menyebabkan sekatan pada salur darah yang menyukarkan penyaluran nutrient kepada rambut.
  • Bahan kimia dalam produk rambut: Kebanyakan syampu di pasaran terhasil dari bahan kimia merbahaya yang merosakkan rambut. Macam2 iklan yang kononnya nak luruskan lambut, lebatkan rambut, atasi rambut gugur dan produk ini dijual dengan harga yang murah. Hakikatnya, produk2 ini mengandungi bahan kimia yang akan membuatkan rambut kita semakin rosak.

Antara penyebab rambut gugur yang paling kerap dikesan ialah penggunaan bahan kimia dalam produk rambut. Kandungan bahan kimia ang tinggi pada asalnya mungkin akan membuatkan rambut nampak lembut dan sihat tapi lama-kelamaan bahan kimia ini akan merosakkan kutikel rambut seterusnya menjadi ounca rambut gugur.

Oleh sebab itu, set penjagaan rambut Shaklee menggunakan bahan berasaskan tumbuhan untuk mengelak masalah kerosakan rambut di kemudian hari selain menjaga kesejahteraan alam sekitar. Ya, bahan kimia yang kita gunakan akan disalurkan ke longkang dan kumbahan seterusnya diserap bumi. Ini membawa kepada punca pencemaran.

Set Rambut Gugur Shaklee

 

Penggunaan rangkaian shampu, perapi dan serum Shaklee yang dinamakan Prosante merupakan salah satu cara mengelak rambut gugur. Ini diakui oleh ramai pengguna prosante, termasuk ummi. Selain itu Zinc Complex dan ESP merupakan supplemen yang membantu dalam megukuhkan akar rambut.

Rambut gugur memang merimaskan, terutama bagi wanita bertudung ni. Kalau dulu, bersepah-sepah rambut atas lantai sampai suami pn tegur. Segan kan dengan suami? Alhamdulillah, lepas guna set penjagaan rambut Shaklee, masalah beliau dapat diatasi.

 

cara mengelak rambut gugur dengan shaklee

 

Masalah kelemumur, kulit kepala gatal dan masalah rambut gugur berjaa diatasi dengan set Porsante. Malah, rambut rambut pon dah tak mengerbang ala-ala hantu kak limah pas bangun tidur. hehe.

Sejak kenal prosante ni, ummi memang dah tak guna set lain lain. Sebabnya:

  1. Berkesan untuk elak rambut gugur yang ummi alami sekian lama
  2. Semulajadi. Ummi ni memang agak concern pasal alam sekitar, kalau boleh elak guna bahan yang mencemarkan, ummi akan elak.
  3. Anak-anak ummi suh ummi lepaskan rambut di rumah, rambut ummi cantik kata mereka. haha. Ummi memang ikat atau sanggul rambut sepanjang masa disebabkan masalah rambut mengerbang dan gugur. Tapi bila anak-anak tegur camtu, berbunga-bunga hati bonda. hehe.

Ingin cuba? Hubungi ummi

Salam Sayang
 
Ummi Tiqah
SMS/Whatsapp: 018-290 7924  
ummitiqah@gmail.com  
FB Page: Ummi Tiqah

Pengedar Sah Shaklee.

COD sekitar Gombak, Setapak, Selayang, Wangsa Maju. Pengeposan ke seluruh Malaysia melalui PosLaju. 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge