Beza Asid Amino ESP dan Shaklee Collagen Powder

Komponen Asas ESP dan Kolagen Shaklee

Komponen utama dalam ESP dan kolagen Shaklee ialah asid amino. Ramai pengguna ESP dan/atau Kolagen mengakui kulit mereka makin cantik, gebu, parut pon memudar selepas konsisten dengan produk ini. Namun, kedua-dua produk ini sebenarnya adalah berbeza sama sekali. Apa perbezaan Asid Amino ESP dan Shaklee Collagen Powder? Mari ummi kupaskan.

Apa Itu Asid Amino

Protein memainkan peranan penting dalam hampir kesemua proses biologi tubuh dan asid amino adalah blok-blok yang membentuk protein. Sebahagian besar sel, otot dan tisu tubuh terbina dari asid amino. Asid Amino merupakan asas dalam semua hidupan kerana ianya adalah teras dalam proses metabolik tubuh. Antara kepentingan asid amino ialah sebagai pengangkutan dan tempat simpanan nutrien yang optimum. Kebanyakan penyakit seperti obesiti, kolestrol tinggi,  diabetes, insomnia, arthitis dikaitkan dengan gangguan metabolik tubuh.

Asid amino juga memainkan perana penting di dalam menyembuhkan luka dan membaiki tisu terutama di dalam otot, tulang, kulit dan rambut selain menghapuskan sisa kumuhan yang terhasil dari tindakbalas metabolisma. 

Terdapat 20 jenis asid amino dan kesemuanya diperlukan tubuh. 11 darinya dihasilkan sendiri oleh tubuh manakala 9 lagi hanya boleh diperoleh dari sumber makanan. Kesemua 9 asid amino inilah yang dibekalkan oleh makanan tambahan seperti ESP dan Kolagen. Namun, apa yang membezakan ESP dan Kolagen ini. 

 

Beza ESP dan Kolagen Shaklee

Sungguhpun kedua-dua ESP dan Kolagen mengandungi asid amino, terdapat perbezaan nyata antara keduanya.

1. Sumber dan bahan

ESP dihasilkan dari tumbuhan yakni soya manakala Kolagen Shaklee dihasilkan dari sisik ikan merah. Mereka yang ada alahan terhadap soya atau makanan laut harus mengambil kira faktor ini sebelum memilih asid amino yang sesuai.

2. Fungsi.

Secara umum, asid amino berperanan besar dalam sistem metabolik tubuh. Namun protein soya lebih berperanan dalam membaiki tisu-tisu tubuh manakala kolagen pula merupakan komponen yang lebih asas. Kedua-duanya saling berkait untuk memberi kesan yang lebih pantas dan efektif terhadap tubuh dan kulit.

3. Saiz Molekul

Kebanyakan kolagen di pasaran mempunyai molekul 300,000 dalton manakala kolagen Shaklee saiznya hanya 1000 dalton sahaja. Maka ianya lebih mudah diserap tubuh. Sungguhpun kajian klinikal membuktikan kesan kolagen Shaklee paling ketara setelah penggunaan selama 8 minggu, namun tidak hairanlah jika ramai penggunanya dapat merasa perubahan ketara seawal seminggu.

Keberkesanan ESP paling ketara dilihat selepas 3 bulan penggunaan. Namun terdapat juga pengguna yang merasai kesannya lebih awal. Terutama bag mereka yang mengamalkan ESP untuk tenaga, membantu dalam penyusuan susu ibu, berpantang dan membaiki luka selepas pembedahan.

 

4. Harga

Terdapat perbezaan besar dari segi harga kerana keduanya adalah produk yang berbeza dari sumber yang berbeza. Satu tin ESP 850gm harganya RM150.00 manakala sekotak Kolagen Shaklee yang mengandungi 15 sachet berharga RM298. 00

Tapi, kalau nak dapatkan pada harga super ohsem, jom join ahli. Sambil dapat tingkatkan tahap kesihatan, dapat jadi cantik dan dapat hidup cergas, boleh juga jana pendapatan sambilan kan.

Nak tahu lebih tentang ESP dan Kolagen Shaklee?

Hubungi ummi segera ye.

Salam Sayang,

Ummi Tiqah
SMS/Whatsapp: 018-290 7924  
ummitiqah@gmail.com  
FB Page: Ummi Tiqah

Pengedar Sah Shaklee, ID 880093

COD sekitar Gombak, Selayang, Setapak, Taman Melati, Wangsa Maju. Pengeposan ke seluruh Malaysia melalui PosLaju. 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge